Dag 2 – God dienen in het dagelijkse

Goedenavond allemaal!!

We zijn weer terug in Nederland. Zojuist zijn we allemaal veilig geland en op dit moment weer onderweg naar ons eigen huis. We hebben een fantastische tijd gehad en daar hebben we de afgelopen week van kunnen delen en zullen we ook komende week nog van delen. Het is nog niet gelukt alle dagverslagen en video’s te uploaden, dus dat zullen we de komende dagen doen. Vandaag dus het verslag van dag twee van het kamp. Dat was afgelopen dinsdag.

Het dagverslag van Willy

God dienen in het dagelijkse.
7.30 de wekker ging bij de kleine meisjes. Het licht bij de oudere meisjes ging even later ook aan. De kleintjes stonden snel op en renden al snel heen en weer. Ze hadden een lach op hun gezicht. Gelukkig maar, in tegen stelling tot de avond ervoor. Eén van de meiden had de avond ervoor een uur liggen huilen. Ze heeft het moeilijk thuis en er kwam bloed uit haar mond bij het tanden poetsen . Ze heeft een gat en heeft ontstoken tandvlees. Dat is de situatie van al deze kinderen. De kindjes die luizen hadden, waren hun kleren kwijt, totdat ze weer gewassen zouden zijn door de leiding. Ze wilden gaan slapen in hun vieze, bezweette kleding die ze na het douchen weer aan wilden doen. Van de mee gebrachte kleding konden we gelukkig wat voor ze uitzoeken. We zagen dat ze ook hun onderbroek wassen tijdens de douchebeurt. Vaak hebben ze er maar één, het droogt vanzelf wel weer. De natte onderbroeken hingen overal in de kamer. Op één van onze bedden, lag een hele vieze broek, een vies t-shirt en een natte onderbroek. Voor ons is het maar een paar dagen in tegenstelling wat zij altijd mee moeten maken.

Het ontbijt staat al klaar. Wat opvalt is dat de kinderen hun ontbijt naar binnen schrokken. Als wij de eerste happen hebben genomen, is hun bord al leeg. Veel van hen hebben lang niet altijd drie maaltijden op de dag. En als ze iets delen met elkaar, is het al snel besloten wie wat neemt. Het is mooi om te zien hoe verschillende kinderen willen bidden voor het eten, heel vrijmoedig. Toen Andrew, de leider van het kamp, vroeg of iemand van de ‘Dutchies’ wilde bidden, noemde hij naar de kinderen dat God ook onze taal verstaat. God verstaat alle talen van de wereld, zelf de gekke Nederlandse taal. Hij zei denk er nog maar eens over na, hoe geweldig groot God is!

De drie rotations vandaag waren leuk. Bij sport hebben we gevoetbald en het ‘shakespel’ gespeeld. Bij ‘craft’ maakten we een T-shirt. Wat een creativiteit! De Bible class werd weer verzorgd door Roxanne en Masha, de vertaler. Vandaag ging het over Jezus als degene die hoop geeft. De kids gaven mooie antwoorden op de vraag wat hoop inhoudt. Dit werd verder uitgewerkt aan de hand van het verhaal dat Jezus een meisje uit de dood opwekt. Het gaat eigenlijk niet om het wonder, maar om Jezus zelf. De kinderen hadden goed de aandacht voor het verhaal. Onze hoop en ons gebed is dat ze het blijvend zullen herinneren en meer mogen leren van wie hij is.

Tussen de middag gaan de kleintjes rusten. Ze moeten dan op hun kamer blijven. Het is soms best wel lastig om dit allemaal uitgelegd te krijgen. Maar het ging! Sommigen van hen gingen onder hun bed liggen of een klapspel doen. De vertaler gaf aan dat dit normaal is, we zijn met hen mee gaan doen. Ze bleven in ieder geval rustig. Het is mooi om te zien hoe alle kids met elkaar omgaan en naar ons als groepsleiding toetrekken. Ze zoeken contact soms een side-hug en genieten van de liefde die ze krijgen. ’s avonds voor het slapen gaan zegt iedereen tegen elkaar ‘ spokie nokkie’, welterusten! En de meiden knuffelen elkaar dan nog graag even. Er is echt al een groot verschil te zien met gisteren, de eerste dag. Sommige kids zijn er stil, anderen gedragen zich wat weer iets laat zien van hun thuissituatie. Als voorbeeld: alle meiden kleden zich om in de slaapkamer zonder hier over na te denken. Eén van hen keek heel moeilijk in het rond en ging naar de badkamer om zich te verkleden. De meeste kinderen van deze leeftijd in nederland, denken hier niet over na. Zij wel. Achter elk kind hier zit een verhaal van een moeilijke thuissituatie. Het doet soms pijn om deze dingen te zien en te beseffen dat ze weer naar huis gaan. Dat geeft ook weer meer passie om Gods grootheid en liefde te laten zien en ze te leren wat de Bijbel aan ons wilt vertellen.

De kids houden van spelletjes! Vooral klapspelletjes zijn in, maar ook spontane momenten. Eén kind wilde een kussengevecht. Ze vroeg dit ’s middags al en ’s avonds kreeg één van ons opeens een kussen op haar hoofd. Er ontstond een spontaan kussengevecht. Wat een lol hadden we met elkaar en wat een blije gezichten! Het betreffende meisje gaf een high five en was zo gelukkig dat dit zo kon en ook wok werden erg blij van hen. God dienen in het dagelijkse. Het eten en het spelen, het liefhebben en het slapen. Zelfs tijdens het opdienen van het diner. Eén van ons dacht; ‘ we can serve God’, ja daar hoort ook bij ‘ to serve the dinner’! En alle andere taken mogen we doen met een blijmoedig hart.

’s Avonds waren we met wat dutchies aan het napraten. Eén van hen vertelde dat een kindje had gevraagd in wat voor woning zij woonde, een appartement of een huis. Ze antwoorden, ‘ een appartement’. ‘ Oh gelukkig maar’ antwoorden ze. ‘In een huis heb je meestal geen douche en geen toilet’. Veel kan je daar vervolgens niet op antwoorden. Wat een verschil met al onze zegeningen.. Tellen we deze nog? Laten we danken voor al dit goeds en laten we tegelijk bidden voor diegene die zoveel moeten missen. Dat ze alles mogen vinden in God zelf. En dien, op jouw plaats, God met een dankbaar hart.

We sluiten dit bericht af met de dag video van dag 3, waarvan we het verslag al eerder hebben geüpload.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.