Aankomst

We zijn weer in Oekraïne!! 😀

Gisteren avond zijn we na een korte reis aangekomen in Oekraïne. Alles ging goed en we hebben nergens problemen ondervonden. Na aankomst op Borispol airport zijn we doorgereden naar Kiev, waar we kort wat gegeten hebben. Daarna zijn we verder doorgereden naar Kolentsi, waar we rond 9 uur aankwamen.

Vandaag hebben we even het kamp verkend, lol gemaakt met Andrew en Parker en verder even lekker rustig aan gedaan. Daarnaast natuurlijk wat voorbereidingen voor het kamp dat komende week gaat komen.

Op het kamp terrein zijn op dit moment voornamelijk tieners uit de regio Donetsk. Een aantal hiervan zullen blijven en de rest zal komende dagen doorreizen naar andere locaties. De groep tieners zal maandag aangevuld gaan worden met ongeveer 25 kinderen uit het sasha project (kinderen die normaal ook naar de kampen komen). Dit zijn er wat minder dan normaal, maar dat heeft er alles mee te maken dat veel kinderen, doordat onze kampen later zijn begonnen, inmiddels een andere zomeractiviteit hebben gevonden. Wij (de Nederlanders) zullen komende week de groepsleiders zijn. Dit zal (net als vorige maand) inhouden dat wij weer van ’s ochtends tot ’s avonds met de kinderen bezig zullen zijn en voor hen verantwoordelijk zijn. Het zal weer ontzettend druk worden, maar gelukkig zijn we met een stuk grotere groep dan vorige maand.

De rescue shelter die we op het terrein hebben staan is op dit moment leeg. Zoals jullie waarschijnlijk nog weten dat hier sinds vorige maand een grote groep kinderen in, afkomstig uit het kindertehuis van Slavyansk. Het kindertehuis is net als vele huizen in deze regio tot aan de grond vernield en de verwachting was dat de kinderen tot zeker 6 maanden bij ons konden en zouden blijven. Echter heeft het Oekraïense leger afgelopen weken de stad terugveroverd en de terroristen verdreven. Ondanks de bijna onleefbare omstandigheden hebben de ouders van de kinderen gevraagd hen terug te sturen en daar hebben wij uiteraard aan moeten voldoen. Deze kinderen wonen nu dus weer bij hun ouders, maar helaas in een zwaar gehavende stad, vlak bij het geweld dat in de regio nog aan de gang is.

Vanavond hebben we even stilgestaan bij Orina. We kregen vanavond het bericht dat separatisten een groep van 60 weeskinderen heeft ontvoerd uit Donetsk en naar Rusland gebracht heeft. Daarnaast had Orina een bericht van haar moeder gekregen dat zij op dit moment in de schuilkelder zit en bang is om naar buiten te komen.
De ouders van Orina zijn gescheiden. Haar vader is een joodse man die op dit moment in Israël woont. Graag gebed gevraagd voor de situatie in het oosten van Oekraïne en speciaal bescherming voor deze kinderen en de moeder van Orina.

Morgen hebben we even een hele andere dag. Zoals ieder jaar gaan we ook nu weer een dag er op uit om sightseeing te gaan doen in Kiev. Dat word morgen en daar zijn we uiteraard de hele dag druk mee. Vanaf maandag zal het kamp beginnen waar we erg naar uitzien.

Bedankt voor alle berichten en support.

Overige berichten en foto’s kun je ook vinden op: facebook.com/oekraine

2 gedachten over “Aankomst

  1. Hallo Allemaal,fijn dat jullie reis goed is verlopen.toch wel een heftig verhaal i.v.m de in verband met de kids die terug moesten n e verwoeste stad waar ook nog steeds erg onrustig is want i h oosten is oorlogsgebied.Daar worden we hier wel v op de hoogte gehouden omdat niemand nog het ongeluksgebied mag onderzoeken v d Sep.
    Orina wordt genoemd maar is zij 1 v d weeskinderen uit Donesk?heel moeilijk v d kids dus prayerpoints genoeg.
    Ik vindt het dapper dat jullie ondanks alles toch gegaan zijn .Een hele fijne ,goede en vreugdevolle tijd toegewenst Ik had niet in gedachten deze keer iets mee te geven maar doe de gr aan aliyona Martine.Misschien tot horens weer.Joh 14 vers 27.Liefs Hanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.