Dag 2 – Даша

De eerste volledige dag van het kamp, dag 2.

Iedere dag begint met het ontbijt om half 9 met daarvoor het zingen van enkele liederen.

Het weer is niet zoals we gewend zijn. Het is een beetje Nederlandse zomer met veel wolken, af en toe een buitje en dan opeens weer 23 graden met zon. Mede daardoor moeten we af en toe het programma een beetje aanpassen, maar buiten dat gaat het tot nu toe perfect.

We hebben tot nu toe één incidentje gehad, waarbij er sigaretten werden uitgedeeld aan kinderen onder de twaalf. Deze jongen mag vandaag even langs alle wc’s lopen terwijl hij ze aan het schoonmaken is 😉

Tijdens het middagprogramma moest je met je groep verschillende foto opdrachten doen. Zoals met 3 mannen op een paal gaan zitten en een foto er van maken. Dat vonden de kinderen erg leuk om te doen.

Wat nieuw is dit jaar, is de verlengde bijbelstudie voor de oudere kinderen ’s avonds bij het kampvuur. Er wordt gezongen, uit de bijbel gelezen en er worden getuigenissen gegeven.

Een van de oudere meiden is Dasha (Даша).
Ze is zestien jaar oud en woont met haar familie in Ivankiv. Vroeger woonde ze in een dorpje waar ze een koe hadden en kippen en nog verschillende andere dieren.

Ze vindt het leuk om naar de kerk en naar school te gaan, alleen haar leraar is niet zo goed in Engels. Als ze klaar is met school wil ze dokter of leraar worden.

Ze heeft 3 oudere broers, 27, 25 en 25, waarvan de oudste getrouwd is en net een kindje heeft. Daarnaast heeft ze nog een jongere zus en broertje van 13 en 8.

Dasha is altijd erg vrolijk en opgewekt en aan niets kan je merken dat ook zij al zoveel heeft meegemaakt.
Op het eerste gezicht valt het niet zo op, maar als je goed kijkt zie je dat ze verschillende brandwonden heeft op haar beide handen. Ze vertelde dat ze jaren geleden thuis was met haar jongere broertje en om één of andere reden de gordijnen in de brand waren gevlogen, waarna al snel ook de bank en vervolgens de rest van de woonkamer in lichterlaaie stond. Ze heeft het huis gelukkig kunnen verlaten, maar was wel tot haar schouders verbrand. Haar jongere broertje heeft de brand helaas niet overleefd.

Voor haar armen heeft ze een huidtransplantatie kunnen krijgen, dus je ziet er weinig van, enkel op haar handen zal je het altijd kunnen blijven zien.

Daarnaast vertelde ze nog dat ze sinds enige tijd alleen met haar moeder woont. Haar vader is overleden aan kanker.

Ondanks dit alles hebben we ontzettend veel lol en is ze een erg vrolijke meid, wat ik erg bijzonder vind.

 

2 gedachten over “Dag 2 – Даша

  1. Bemoedigend om te lezen. Het is mijn gebed dat er in de levens van die kinderen nog veel waardevolle momenten mogen volgen……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.