Aankomst en eerste weekend

Half 3 ging de wekker afgelopen vrijdag en begon onze reis naar Oekraïne. Half 3 was ook de tijd dat we in de rij stonden voor de Oekraïense grenscontrole. Na een zeer voorspoedige reis van twaalf uur waren we geland en aan het wachten op alles wat ons de komende dagen te wachten zou staan. Na een taxirit van zo’n twee uur (en een inmiddels traditionele stop bij de MC Donald’s) kwamen we om zes uur aan in Kolentsi, ons thuis voor de komende dagen.
Na een warm welkom en een warme maaltijd tijd om ons bed op te maken en al onze spullen op te ruimen. Zoals ieder jaar komen we weer veel oude bekenden tegen, zowel kinderen als volwassenen als oud-kinderen, die inmiddels als hulp meedraaien tijdens het kamp. Altijd enorm gaaf om te zien hoe sommige kinderen zo betrokken zijn geraakt bij het werk en de kampen dat ze ook na hun jaren op het kamp mee willen blijven werken.
Zaterdag is altijd de laatste dag van het kamp. ’s Ochtends tijd voor de kinderen om hun spullen te pakken, bedden af te halen en zich klaar te maken weer naar huis te gaan. Aan ons de taak om het hele terrein ‘om te keren’ en alles klaar te maken voor komende kampweek.
Nadat alle WC’s, douches, cabins, zalen en paden waren schoongemaakt was het tijd voor onze eerste teammeeting. Iedere dag proberen we een moment te pakken om als Nederlandse groep bij elkaar te zitten en de afgelopen dag te bespreken en plannen te maken voor de volgende. Daarnaast bidden we met elkaar, lezen we uit de Bijbel en zingen we samen. Het is tot nu toe erg gezellig in de groep en ook met de andere nationaliteiten is het erg gezellig.
De familie Kelly heeft een nieuwe hond in de familie, ‘Jack’. Een lieve en erg enthousiaste puppie. Na de lunch waren we van plan een eind te gaan lopen door het dorp, dus besloten we Jack ook mee te nemen. Nadat we vertrokken, of nee, laten we eerst nog even wachten tot die grote regenwolk voorbij is..
En toen barste het noodweer los. Inge omschreef het als “we wachten nog even, er komt hier een zwembad naar beneden”. Regen in Oekraïne is vaak erg intensief, maar ook vaak vrij kort. Na een stortvloed van ongeveer vijf minuten stond alles onder water, maar was de regen ook weer weg en kwam de zon weer voorzichtig tevoorschijn. We hebben een leuke wandeling kunnen maken door het dorp, langs de rivier en naar de oude orthodoxe kerk, midden in het dorp.
De rest van de avond heeft het nog flink geregend en de regen en storm zouden ook nog een groot deel van de avond en nacht voortduren. Aan ons het advies om te zorgen voor water en als we naar de WC moesten of nog moesten douchen om dat vooral op tijd te doen, voordat de stroom zou uitvallen. Geen slecht advies zoals zou blijken, want op het moment dat we de deur van de douches open deden viel de stroom inderdaad uit. (Gelukkig niet drie minuten later)

Het weer is nog wel een punt van zorg. Voor iedere dag is er zowel zon als regen en onweer verwacht. Dit zorgt voor meerdere potentiële problemen, zoals kou, door de regen en wind kan het opeens heel erg koud worden, zeker als je daar op dat moment niet voor gekleed bent. Verder is de stroom verantwoordelijk voor de volledige watervoorziening. Er is een noodvoorraad van 200 liter, maar dat is zo op. Douches, toiletten en kranen werken allemaal op elektriciteit, dus werken allemaal niet tijdens de stroomuitval. Hoelang de stroom niet werkt is nooit te zeggen. Dat kan twee minuten zijn, maar ook twee dagen. Tenslotte het komende kamp. De meeste activiteiten zijn buiten, dus het zou het programma flink in de war gooien als we veel regen krijgen komende week.
Tenslotte willen we iedereen ontzettend bedanken voor alle support en leuke / lieve berichtjes die we elke dag krijgen.
Vandaag (zondag) zijn we in Kiev naar de kerk geweest (ICA). Het was een leuke fijne dienst. We proberen iedere dag een update te plaatsen, maar door de internetverbinding lang niet altijd mogelijk.
Gebedspunten:
  • Dat we inspiratie mogen krijgen om ook tijdens de regel leuke activiteiten te bedenken.
  • Dat de stroom niet te vaak uit zal vallen.
  • Dat ziekte en ongelukken ivm het weer ver van ons zullen blijven.
  • Dat de sfeer in de groep goed zal blijven en we eensgezind de kampweek in mogen gaan.

4 gedachten over “Aankomst en eerste weekend

  1. Ik weet niet wie dit verslag en filmpjes hebben gemaakt maar bedankt een goede
    Blik op het geheel ook al was het me via hun site wel bekent.groetjes en eet niet teveel pannenkoeken 😄

  2. Leuk leuk leuk! Heel veel zegen de komende tijd allemaal! Ben benieuwd wat God allemaal voor mooie dingen gaat doen.
    Dat filmpje is ook leuk zeg, die mogen jullie wel meer maken 🙂
    Groetjes Atalja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.