De eerste week

We zijn inmiddels al weer bijna een week hier in Oekraïne, dus weer hoogste tijd voor een update!

Zondag zijn we met de hele groep naar Kiev geweest. We hebben een erg leuke dag gehad. Veel gelopen, veel dingen bekeken.
Daarnaast zijn we ook naar de Nederlandse ambassade geweest. Erg veel bloemen die daar zijn neergelegd. Erg indrukwekkend om te zien.

De volgende dag is er een hele groep kinderen van het sasha project aangekomen. Zoals gebruikelijk is er eerst een luizen check.
Verder hebben we vandaag een bijbelverhaal verteld en geknutseld. ‘smiddags en ‘savonds hebben wij nog verschillende sportieve activiteiten gedaan, voor het eerst in de groepen waarvan wij nu groepsleider zijn. Ook is vanmiddag Iddo aangekomen. We hoorden dat het weer in Nederland niet helemaal super is, maar hij heeft er gelukkig geen last van gehad.
Wij hebben hier ook wat last van het water helaas. Op dit moment is het iedere dag tussen de 32 en 35 graden, maar de maanden hiervoor heeft het erg veel geregend. Het gevolg daarvan is dat de rivier, het meer en ook het grondwater véél hoger staan dan normaal. Op sommige plekken zelfs 2 meter hoger. Door al dit water hebben wij problemen met het verwerken van ons afvalwater. Er is hier geen riolering, dus hebben wij zogenaamde septic tanks onder de grond zitten. Hier komt al het afvalwater in terecht. (keuken, wc’s, etc.) Vorig jaar werd deze voor het eerst in 5 jaar geleegd, omdat hij vol was. Helaas door al het water dat op dit moment in de grond zit moet hij ongeveer 2 keer per week geleegd worden. Mede daardoor moeten we spaarzaam zijn met water en kunnen we dus ook niet afwassen. We maken nu noodgedwongen gebruik van wegwerp borden en proberen we in het hoofdgebouw zo min mogelijk water te gebruiken. Dit zorgt er helaas wel voor dat de kosten per maaltijd erg stijgen, zeker als je ruim 90 monden te voeden hebt.

Onze kamp dag zijn we begonnen met ‘rotations’. Dit houd in dat onze groepen de hele ochtend door 3 programma’s heen draaien. We hebben 3 onderdelen, Sport, bijbel en crafts (knutselen). De Bijbelles ging vandaag over vergeven en ook over alles wat God door Jezus voor ons heeft over gehad. Bij het knutselen hebben we vandaag raceauto’s gemaakt. Deze moesten door de kinderen zelf in elkaar gezet worden en daarna geschilderd. Tijdens het sporten hebben we vandaag onder andere gevolleybalt.

Het middag programma bestond vandaag uit camp olympics. Dat houd in dat we verschillende estafette spelletjes hebben gedaan. Vanavond hebben we een film gekeken.

Zoals de meesten van jullie wel weten zit Oekraïne al maanden in een oorlog met door Rusland gesteunde troepen. Door deze oorlog zijn er heel veel mensen dakloos geworden en zijn er veel mensen gevlucht. De laatste 3 maanden hebben bij Jeremiah’s Hope redelijk in het teken gestaan van deze vluchtelingen, voornamelijk uit Slavyansk. Mede hierdoor is er de laatste maanden erg weinig tijd geweest voor het sasha project. Het doel was om alle kinderen minstens 1 keer per maand te bezoeken. De laatste 3 maanden is dat verre van gelukt. We hebben de kinderen die op het kamp waren dan ook nadrukkelijk op het hart gedrukt dat wij erg veel van ze houden, maar op dit moment helaas door de oorlog geen tijd hebben om ze regelmatig te bezoeken. We hopen dat ze dit zullen begrijpen en weten dat wij ze nooit zullen vergeten.
Vanavond hebben we helaas alle Sasha project kinderen weer naar huis moeten brengen. We hopen dat ze hele fijne dagen gehad zullen hebben en dat we ze volgend jaar weer terug mogen zien. Ook hopen we dat ze de komende tijd meer bezoek kunnen krijgen, maar daar is helaas nog geen uitzicht op.

Vanmiddag kregen we nog een mooi voorbeeld van wat voor indruk wij achter laten op de kinderen. Toen we vanmiddag in de supermarkt waren hoorden we opeens onze naam en zagen we Vika, een meisje dat we de afgelopen jaren op kamp hadden, met een vriendin in de supermarkt. Het ging erg goed met haar en het wat erg leuk om haar na al die tijd weer te zien.

Vanmorgen om 9 uur is er een groep vluchtelingen aangekomen vanuit Loegansk. Het is een groep van ongeveer 40 personen, Oma’s, moeders (waarvan een aantal zwanger), kleine kinderen en een aantal baby’s. Deze zijn nu op het terrein naast de paar families die er nog waren en een groep met jongeren uit Donetsk.
De nieuw aangekomen vluchtelingen hebben meestal de hele nacht gereisd. Na een goed ontbijt hebben we ook bij hen een luizen check gedaan en daarna verdeeld over de cabins. Doordat er zoveel nieuwe mensen zijn hebben veel mensen afgelopen nacht moeten verhuizen om beter gebruik te kunnen maken van al de bedden en huisjes. Ook is het komende tijd weer niet mogelijk om kampen te organiseren voor kinderen uit het sacha project en we gaan er ook niet meer vanuit dat we daar (zolang wij hier zijn) nog een kamp voor zullen houden. Voor nu is de verwachting dat het enkel nog vluchtelingen zal zijn. Niet minder leuk natuurlijk, maar je zou jezelf in tweeën willen kunnen splitsen om twee kampen te kunnen organiseren, zodat de kinderen hier ook zouden kunnen zijn. Daarnaast hadden we natuurlijk veel bekenden terug willen zien. Helaas is dat niet mogelijk, maar hebben we er ook de faciliteiten niet voor qua bedden, eten, tafels of om ze überhaupt naar de wc te kunnen laten gaan.

Vandaag is ook Martine’s verjaardag! Dat houd natuurlijk in dat er weer cake en appeltaarten gebakken moeten worden 😉
Martine heeft vandaag een heerlijke cake gebakken en Peter nog 2 appeltaarten. (Met dank aan onze kok voor de appels, die schijnen in de hele regio niet meer te krijgen).

Vandaag zijn we verder druk geweest met het regelen van spullen voor de mensen die nu in de cabins intrekken en het vermaken van de overige kinderen.
Vanmiddag zijn we met de hele groep tieners uit Donetsk naar het meer geweest. Niemand had zin om te gaan, maar uiteindelijk heeft iedereen zeker 10-20 minuten in het water gelegen. Best grappig om te zien!

Vanavond hebben we nog even Martine’s verjaardag gevierd en lekkere taart en cake gegeten!

Doordat er geen kamp is op dit moment hebben we ook geen groepjes meer en geen programma. Vandaag hebben we besloten dat wij (in ieder geval voor vandaag) een programma op gaan zetten. Na het ontbijt was er eerst een uur vrije tijd. Daarna (we hebben nu een groep hele jonge kinderen en een groep tieners) is er een uur crafts en een uur bijbelles gegeven. Daarna was de lunch, die altijd gevolgd word door ‘rest time’. Een moment waarop de kinderen op hun kamer even op bed kunnen liggen, wat kunnen lezen of een film kunnen kijken. ’s middags zijn we daarna begonnen met een programma voor de jongere kinderen en een apart programma voor de tieners. Dit was een groot succes. Daarna zijn we met beide groepen en verschillende ouders naar het meer gegaan. Toch wel fijn om even wat verkoeling te hebben in deze hitte. Al hoewel we midden op het terrein inmiddels ook weer een klein meertje hebben, maar deze stinkt helaas naar afvalwater… Waarschijnlijk zal er 1 komende dagen wel weer een tankwagen komen om alles weg te pompen.

Er is erg veel gebeurt de afgelopen dagen, zowel leuke als minder leuke dingen, maar we zien wel dat door alles heen God ons probeert te gebruiken om een voorbeeld te zijn voor de mensen om ons heen. Inmiddels zijn er al weer berichten dat er een groep van zo’n 60 personen staat te wachten om volgende week naar ons kamp te komen. Tegen de tijd moet er dus weer onderdak gevonden zijn voor de families die wij hier nu hebben. We willen graag gebed vragen voor Andrew, Jenny en Xander die hier de afgelopen weken/maanden erg druk mee geweest zijn en het zal de komende tijd zeker niet rustiger worden.

Wat we de komende dagen gaan doen is erg onzeker. Het is niet bekend wanneer er mensen zullen komen of vertrekken, we moeten het dus per dag bekijken. Ook de komende maanden zal het terrein waarschijnlijk nog vol op worden gebruikt door vluchtelingen. De vrijwilligers die iedere zomer hier komen zullen echter niet blijven. Gelukkig hebben Parker en twee leidsters van de Donetsk tieners aangegeven in ieder geval tot eind september hier te kunnen blijven. Dat zal schelen, maar daarnaast is er eigenlijk nog veel meer hulp nodig om alles hier te kunnen blijven runnen.

Voor foto’s verwijs ik weer door naar onze facebook pagina (ook te zien zonder account):
www.facebook.com/oekraine

Bedankt voor alle leuke berichten en bemoedigingen!

 

 

 

2 gedachten over “De eerste week

  1. Hallo Allemaal,
    Allereerst nog VAnHarte Martine met je verjaardag die zoals ik lees en zie echt wel gevierd is.Indrukwekkend verslag van wat daar gebeurd.Jullie moeten wel heel flexibel zijn .Ook fijn dat jullie naast het Sascha project zoveel mogen betekenen voor de vaste medewerkers en vluchtelingen daar./bedankt weer en veel plezier verder maar ook wijsheid .Gr Hanna

  2. Wij bidden jullie Gods zegen toe. en Martine hartelijk gefeliciteerd hoor. ik bid je genade en gezondheid van God toe, voor het komende levensjaar.
    Gr. jan koffeman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.